Skip to content

3D Teknolojileri

3D Teknolojileri Hakkında Temel Bilgiler

D (Dimension) boyut demektir. 3D ise; Bir cismin, genişlik (en), yükseklik (boy) ve derinliğinin olması halidir. Üç boyuttan söz edebilmemiz için mutlaka ama mutlaka genişlik ve yüksekliğin yanında, derinliğinin de olması gerekir. Aksi halde sadece en ve boy olduğunda 2D, 2 boyutlu olmuş olur. 3D teknolojilerin hayatımıza girmesiyle pek çok alanda iş yapış şekillerimiz değişti. Günümüzde 3 boyutlu yazıcı teknolojisi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu alanlara örnek olarak endüstriyel imalat, tıp ve sağlık, havacılık ve uzay, mimarlık ve inşaat, savunma sanayi, tekstil, gıda, eğitim verilebilir. Eğitim başlığı 3 boyutlu yazıcılar için stratejik bir öneme sahiptir.

3D Yazıcılar

Her şeyden önce dijital (sanal) ortamda, tasarlanmış olan cisimlerin, ısıl ve kimyasal işlemlerden geçirilerek onları, somut formlara dönüştüren prototipleme makinalarıdır. Burada önemli olan tasarımdır. Bunuda belli başlı CAD (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarım programları yardımı ile yapabiliriz. Ayrıca çizim olmadığı durumlarda 3 boyutlu tarayıcılardan yardım alabiliriz.

 

3D Yazıcılarda Üretim Teknolojileri

3D Teknolojisi

1-) SLA 3D Teknolojisi (Stereolithograpy)

Geleneksel bir üretim teknolojisidir. Üretim tablasına dökülen foto polimer (reçine) UV-LED ışık kaynağında belli bir dalga boyunda vurulmaktadır. Daha sonra noktasal olarak model kürlenmektedir (sertleşir).

Görseldeki  Zortrax marka Inkspire modelimizde SLA üretim teknolojisi kullanılmaktadır. Ayrıca karmaşık geometrili ve yüzey kalitesi yüksek nesnelerde kullanmaktadır.

Düşük katman kalınlığına sahip olması en önemli avantajlarından bir tanesidir. Otomotiv, mühendislik, kuyumculuk, kalıpçılık, gıda, döküm ve dental alanlarda tercih edilmektedir.

2- SLS 3D Teknolojisi (Selective Lazer Sintering)

Her şeyden önce toz formundaki malzeme katmansal olarak füzyonlanıp (birleştirilip) kürlenmektedir. Adetli ürünler için kullanılmaktadır. Daha sonra hammadde olarak termoplastik (naylon ve polyamid) dahil olmak üzere, bu malzemelerin toz formları kullanılır. Bununla birlikte  mekanik, fonksiyonel, esnek, küçük ve orta ölçekli parçaların, destek yapısı gerektirmeden üretimini yapabilirsiniz. Maliyetli makinalardır. Ayrıca Burada SLA teknolojisindeki gibi noktasal ışık atımı yerine, bölgesel ışık atımı yapılır. SLS’de malzeme avantajı vardır. Ayrıca Başta (naylon ve polyamid) olmak üzere alaşımlı Alüminyum, Karbon ve Polyamid malzemeleri de kullanılır. Özellikle karmaşık geometrilerde çok başarılıdır. Mesela menteşe, tırnak ve klips gibi hareketli malzemelerde yaygın kullanılır. Son olarak uygulandığı alanlara değinecek olursak Mimari, Beyaz eşya ve Elektrik Elektronikte sıkça kullanılan alanlardır.

3- FDM 3D Teknolojisi (Fused Deposition Modeling)

Sıcak başlık (Nozzle) yardımı ile eriyen malzemeyi, model tablası üzerine döker. Daha sonra katmansal olarak üretim gerçekleştirilir. FDM teolojisindeki ürünlerimiz Zortrax marka, Endureal model, M200 Plus. FDM teknolojisindeki kullanılan termo plastiklerden bazıları (ABS, PLA, ASA, PETG, PEEK, Ultem, PEI 9085), bu malzemeler filament diye isimlendirilen, tele benzer bir formdadır. Sonuç olarak  FDM’in en önemli avantajlarından bir tanesi uygun maliyetli olmasıdır. Ayrıca basit tasarımlı modeller, prototipleme, fonksiyon uygulamaları, dış ortam ve büyük model üretimlerinde kullanılır. Son olarak Otomotiv, Beyaz Eşya, Eğitim, Savunma Sanayi gibi sektörlerde sıkça tercih edilmektedir.

4-Poly Jet 3D Teknolojisi

SLA teknolojisine benzemektedir. Damlacıklar halinde, üretim tablası üzerine püskürtülen foto polimer canlı (reçine) UV ışığı yardımı ile katmanlaştırılarak, katılaştırılmaktadır. Ayrıca yine SLA teknolojisinde kullandığımız reçineleri bu teknolojide de kullanabiliriz. Son olarak Hızlı prototipleme, esnek ve yüksek hassasiyetli malzemeler üretebiliriz. Yine hareketli aletler (Menteşe, klips) gibi parçaları üretebiliriz. Bununla birlikte  Poly Jet teknolojisinin uygulandığı alanlar; kavramsal modeller, prototipler ve silikon kalıplardır.

5-) MJF 3D Teknolojisi (Multi Jet Fusion)

Her şeyden önce 2D yazıcılarda uygulanan teknolojinin aynısı, MJF teknolojisi ile 3D yazıcılarda da uygulanmaktadır. Bu durumu ile Poly Jet teknolojisine de benzemektedir. Toz (PA 12) malzeme, üretim tablası üzerine serilmektedir. Daha sonra saniyede 30 milyon damlacık halinde, yardımcı ajanların (Fusing ve Detailing agent) eritilmesi ile katmanın kalınlaşması ve modelin ortaya çıkması ile tamamlanmaktadır. Ayrıca işlem başlamadan önce her zaman termal kontrol gerçekleşmektedir. HP 540/580 ve 5000 serileri bu teknoloji için en güzel örneklerdir. Aşağıda HP 500  ve HP 5000  serilerinin görsellerini görebilirsiniz.

  • Bu teknoloji özellikle, karmaşık geometrili parçalarda ve son parti parça üretiminde kullanılmaktadır.
  • Mekanik-Fonksiyonel özellikli prototip üretimlerinde tercih edilmektedir. Seri (çoklu adetli) üretimlerde tercih edilmektedir.
  • Parça üzerinde revizyon ve izotropik parça yapabilmektedir.    
  • SLS teknolojisine göre, 10 kat daha hızlı çalışmaktadır.
  • Yüksek ölçüde, geri dönüşüm sayesinde parça başı düşük maliyet çıkarmaktadır.
  • PA11, PA12, PA12 GB, TPU ve PP (Pro Pilen) malzemelerini kullanmaktadır.
   İzotropi: Cisimlerin, nesnelerin veya modelin fiziksel ve mekanik özellikleri bakımından bağımsız olmasıdır. Ayrıca MJF teknolojisi ile üretilen parçalar, evrende her konumda aynı mekanik özellikleri barındırır.

 

3D Tarayıcılar

Her şeyden önce modelin geometrisi ve şekli ile ilgili data (veri) toplayarak üç boyutlu analiz yapan bir cihazdır. Aslında yüzeylerin kalite kontrolünü de yapar diyebiliriz. Yakalanan yüzey geometrisi daha sonra  3D modele işlenmektedir. Son olarak yeniden fiziksel görünüm oluşturulup, bilgisayar ortamında görüntülenmektedir.



Scantech marka, KSCAN modelimizi sol tarafta görebilirsiniz. Bununla birlikte Otomotiv, Havacılık ve Uzay Sanayi, Makine, Plastik Sanayi, Kuyumculuk, Endüstriyel Tasarım, Mühendislik, Üretim ve Medikalde kullanılır. 3D tarama işlemi sırasında nesnenin (geometrinin) rengi, boyutu ve görseli hakkında, bizlere hassas ve net sonuçlar verir.

Nisan 2021
Poligon Mühendislik - Ceyhun Akçael 
Çözüm Mühendisi - Field Solution Engineer