plg Haber

Değerli Okuyucumuz,

Evlere kapandığımız bu günlerde sizleri bilgilendirmeye devam ediyoruz. Kahve Sohbetleri’ne devam ederken; geride bıraktığımız nisan ayında sosyal medya hesaplarımızda temalı içeriklerimize başladık. Geçtiğimiz ayın teması #retro oldu. Sizinle gerçekleştirilmiş en eski icatları, ilginç içerikleri paylaştık. Sonuç olarak hep birlikte bir zaman tüneli yolculuğuna çıktık. PLG Haber’de bu sayımızda 3 boyutlu teknolojilere değindik.

Keyifli Okumalar.

Poligon’da Kahve Sohbetleri’nde 3. konuğumuz Mete Mordağ ve sevimli köpeği Merlot idi. Kendisiyle Poligon’un İstanbul ofisinde oldukça keyifli ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Mühendislik eğitiminin ardından çizim tutkusuyla geliştirdiği ödüllü tasarımlarını, 3D teknolojisinin gelişimini ve tasarım dünyasının global trendlerini konuştuk. Ayrıca etrafımızdaki her türlü eşyanın, aracın ve detayın doğadan esinlenilmiş objelere daha çok benzemesinin oldukça pragmatik ve net sebepleri olduğuna da değindik.

Mordağ; yeni nesil hedef kitleyi incelediğinizde, öncelikle daha bilinçli bir tüketici ile karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. Bu nedenle daha özenli, parasının karşılığında en yüksek kalite ve değeri arayan, uzun süreli kullanım için sürdürülebilir ürünler satın almayı hedefleyen bir tüketici grubu söz konusu. Bununla birlikte yeni kuşak, ürün tasarımlarında formun, estetiğin çok daha farkında; estetik değerleri çok daha ileri, bu alanda çok daha seçici bir bakış açısına sahip. Sonuç olarak yeni nesli cezbetmek için sadece sıra-dışı malzemeler veya sıra-dışı fonksiyonlar yeterli değil. Bununla birlikte sıra-dışı bir estetik de sunmak zorunluluğunun da altını çiziyor.

3D Yazıcılar

Her şeyden önce 3D yazıcılar; dijital (sanal) ortamda, tasarlanmış olan cisimlerin, ısıl ve kimyasal işlemlerden geçirilerek onları, somut formlara dönüştüren prototipleme makinalarıdır. Kısacası burada önemli olan tasarımdır. Bunu da belli başlı CAD (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarım programları yardımı ile yapabiliriz. Ayrıca çizim olmadığı durumlarda 3 boyutlu tarayıcılardan yardım alabiliriz..

3D Yazıcılarda Üretim Teknolojileri

SLA 3D Teknolojisi (Stereolithograpy)

Geleneksel bir üretim teknolojisidir. Üretim tablasına dökülen foto polimer (reçine) UV-LED ışık kaynağında belli bir dalga boyunda vurulmaktadır. Daha sonra noktasal olarak model kürlenmektedir (sertleşir). Görseldeki  Zortrax marka Inkspire modelimizde SLA üretim teknolojisi kullanılmaktadır. Ayrıca karmaşık geometrili ve yüzey kalitesi yüksek nesnelerde kullanmaktadır. Düşük katman kalınlığına sahip olması en önemli avantajlarından bir tanesidir. Bu nedenle Otomotiv, mühendislik, kuyumculuk, kalıpçılık, gıda, döküm ve dental alanlarda tercih edilmektedir.

SLS 3D Teknolojisi (Selective Lazer Sintering)

Her şeyden önce toz formundaki malzeme katmansal olarak füzyonlanıp (birleştirilip) kürlenmektedir. Adetli ürünler için kullanılmaktadır. Daha sonra hammadde olarak termoplastik (naylon ve polyamid) dahil olmak üzere, bu malzemelerin toz formları kullanılır. Bununla birlikte  mekanik, fonksiyonel, esnek, küçük ve orta ölçekli parçaların, destek yapısı gerektirmeden üretimini yapabilirsiniz. Ayrıca Burada SLA teknolojisindeki gibi noktasal ışık atımı yerine, bölgesel ışık atımı yapılır. SLS’de malzeme avantajı vardır. Ayrıca başta (naylon ve polyamid) olmak üzere alaşımlı Alüminyum, Karbon ve Polyamid malzemeleri de kullanılır. Özellikle karmaşık geometrilerde çok başarılıdır. Mesela menteşe, tırnak ve klips gibi hareketli malzemelerde yaygın kullanılır. Son olarak uygulandığı alanlara değinecek olursak Mimari, Beyaz eşya ve Elektrik Elektronikte sıkça kullanılan alanlardır

FDM 3D Teknolojisi (Fused Deposition Modeling)

Sıcak başlık (Nozzle) yardımı ile eriyen malzemeyi, model tablası üzerine döker. Daha sonra katmansal olarak üretim gerçekleştirilir. FDM teolojisindeki ürünlerimiz Zortrax EndurealM300 PlusM200 Plus. FDM teknolojisindeki kullanılan termo plastiklerden bazıları (ABS, PLA, ASA, PETG, PEEK, Ultem, PEI 9085), bu malzemeler filament diye isimlendirilen, tele benzer bir formdadır. Sonuç olarak  FDM’in en önemli avantajlarından bir tanesi uygun maliyetli olmasıdır. Ayrıca basit tasarımlı modeller, prototipleme, fonksiyon uygulamaları, dış ortam ve büyük model üretimlerinde kullanılır. Son olarak Otomotiv, Beyaz Eşya, Eğitim, Savunma Sanayi gibi sektörlerde sıkça tercih edilmektedir.

3D Tarayıcılar

Her şeyden önce modelin geometrisi ve şekli ile ilgili data (veri) toplayarak üç boyutlu analiz yapan bir cihazdır. Aslında yüzeylerin kalite kontrolünü de yapar diyebiliriz. Yakalanan yüzey geometrisi daha sonra  3D modele işlenmektedir. Son olarak yeniden fiziksel görünüm oluşturulup, bilgisayar ortamında görüntülenmektedir.

ScanTech marka, KSCAN modelimizi sol tarafta ve ScanTech’in  en yeni ürünü olan Simscan‘i aşağıda görebilirsiniz. Pek çok alanda kolaylıkla tarama yapma imkanı veren el tipi tarayıcılar bununla birlikte Otomotiv, Havacılık ve Uzay Sanayi, Makine, Plastik Sanayi, Kuyumculuk, Endüstriyel Tasarım, Mühendislik, Üretim ve Medikalde de kullanılır. 3D tarama işlemi sırasında nesnenin (geometrinin) rengi, boyutu ve görseli hakkında, bizlere hassas ve net sonuçlar verir.
 
Scantech Simscan

PLG Haber Mayıs’a kısa not

Ek olarak bültenimizi  ilginizi çekeceğini düşündüğümüz Relativity Space’in geliştiridiği 3D Yazıcıyla ürettiği Terran 1 roketiyle  bitirmek isteriz. Ayrıca Terran 1 roketi yaklaşık 115 fit uzunluğunda olup ve elle hazırlanmış multi-jet füzyon (MJF) parçalarıyla donatılmıştır. Kısacası 60 günden daha kısa bir sürede, 3D baskılı alaşım kullanılarak yapılan dünyanın ilk roketi olma özelliği de taşıyor. Haberin tamamına linkten ulaşabilirsiniz.

Kaynak: IEEE SPECTRUM

www.poligonmuhendislik.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir