PLG Haberler

Değerli Okuyucumuz,

Yepyeni yılın ilk günlerinde açılışı saha çözüm mühendisimiz Elif Uysal’ın kaleme aldığı HP 3D ham maddeleri ve kullanım alanları hakkındaki yazısıyla yapmak istedik. Sağlıklı, mutlu ve sevdiklerinizle bolca zaman geçireceğiniz bir yıl olmasını dileriz.

Ayrıca 2021’de Poligon olarak neler yaptığımızı anlatan bu videoyu da sizinle paylaşmak istedik.

Keyifli okumalar.

HP 3B YAZICI HAM MADDELERİ NELERDİR VE KULLANIM ALANLARI NEDİR?​

Sanayi devrimine kadar el yapımı üretim ve tasarım haricinde farklı çalışma tarzları benimsenmemişti. Sanayi devrimi ile makineleşmenin artması ve yeni teknolojilerin hayatımıza girmesi, düşük malzeme fiyatı ve hızlı teslim sürelerine ulaşılmasının önünü açtı. Tüm bu ileriye dönük harekete rağmen, temel tasarım ve üretim süreci son 100 yılı aşkın süredir temelden değişmedi.

HP’nin 2016’da piyasaya sürmüş olduğu MJF (Multi Jet Fussion) teknolojisi ile üretime ve tasarıma farklı bir bakış açısı gelmiştir. Günümüzde pek çok lider konumundaki firma 3D baskı yöntemini kullanarak MJF teknolojisinin avantajlarından yararlanıyor. Böylelikle nihai kullanıma ya da prototiplemeye yönelik ürünler üretebiliyor. Tasarımcıya sunmuş olduğu esneklik, ham maddenin bir sonraki üretimler için tekrar kullanılabilir olması, yüksek yüzey kalitesi, parça başı düşük maliyet ve rakiplerine göre 10 kat hızlı üretim yapabiliyor olması HP MJF teknolojisinin sektöre yön vermesini sağlamıştır.

HP; maliyet, kalite ve çeşitlilik gibi 3D baskının tercih edilmemesinin önündeki geleneksel engellerden bazılarını ortadan kaldıran yeni malzemeler üzerinde oldukça fazla çalışıyor. Gelin HP MJF teknolojisinin kullanıldığı alanlara ve bu teknoloji ile kullanılabilen ham maddelere bir göz atalım.


HP sistemleri ile kullanılabilecek ham maddeleri sırasıyla iki ana kategoride inceleyebiliriz; Poliamidler ve Poliüretanlar.

HP MJF 4200 ve HP MJF 5200 sistemlerinde kullanılabilecek Poliamid ailesine ait ham maddeler PA12, PA12 Glass Beads ve PA11 olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

HP PA-12 Print Example
HP PA-12 Print Example
  • HP PA12 ile güçlü, işlevsel ve ince ayrıntılara sahip parçalar üretmek mümkün. Boyut doğruluğunu sağlayabilmesi, karmaşık tasarımlarda ince ayrıntılar verebilmesi, su geçirmez olması nedeniyle endüstride işlevsel nihai parça/prototip üretimi için kullanılmaktadır. PA12 yağlara, greslere, alifatik hidrokarbonlara ve alkalilere karşı mükemmel kimyasal direnç gösteren bir termoplastiktir. Tüm bunların yanı sıra ABD FDA biouyumluluk sertifikası sayesinde tıp/medikal alanında da kullanılması mümkündür.
  • HP PA12 Glass Beads, % 40’ı cam boncuk dolgulu termoplastik malzeme olduğundan ürünle sert, fonksiyonel ve düşük maliyetli parçalar üretmek mümkündür. Örneğin; fikstür, model, gövde ve muhafaza parçalarının üretiminde kullanılması uygundur. Hem uygun mekanik özelliklere hem de yüksek tekrar kullanılabilirliğe sahip bir malzemedir.
  • HP PA11 ile güçlü, yumuşak ve fonksiyonel parçalar üretmek mümkündür. PA11, bitkisel hint yağından elde edilen yenilenebilir bir ham madde olduğundan çevresel etkisi düşük bir termoplastiktir. Yüksek darbe direnci ve esnekliğe sahip olduğundan protezler, tabanlıklar, spor malzemeleri, geçmeli parçalar, hareketli menteşeler gibi alanlarda kullanımı uygundur.

Poliüretan Ham Maddesi​

HP MJF 4200 ve HP MJF 5200 sistemlerinde kullanılabilecek Poliüretan ailesine ait ham maddeler ESTANE 3D TPU M95A1 ve BASF Ultrasint TPU01 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Poliretüran Hammaddesi
Poliretüran Hammaddesi
  • ESTANE 3D TPU M95A1, Lubrizol tarafından özel olarak HP’nin Multi Jet Fusion 4200 3D baskı çözümünde kullanılmak üzere geliştirilmiş termosplastik poliüretan (TPU) malzemesidir. Yüksek elastikiyet, iyi aşınma direnci ve yüksek darbe emilimi gerektiren çok çeşitli uygulamalar için kullanımı önerilmektedir.
  • BASF Ultrasint TPU01, BASF tarafından özel olarak HP’nin Multi Jet Fusion 5200 Serisi 3D baskı çözümünde kullanılmak üzere geliştirilmiş çok amaçlı bir termoplastik poliüretan (TPU) malzemedir. TPU01, UV ve hidroliz direnci iyi olan, basımı kolay bir malzemedir ve yalnızca HP Multi Jet Fusion 3D baskı makinelerinde kullanılabilir. Bu malzeme esnek, şok emilimi yüksek olan ve ince yapıları yüksek ayrıntıyla basma gerektiren parçaların üretiminde kullanılabilir.

Günümüzde geldiğimiz nokta gereği yukarıda da belirtilen nedenler sayesinde birçok alanda bu teknoloji karşımıza çıkmaktadır. MJF teknolojisi ile dayanımı ve yüzey çözünürlüğü yüksek ürünlerin, çok detaylı modelleri desteksiz üretebilmenin, sızdırmazlık ve yüksek mukavemete sahip ürünler elde edebilmenin tadını çıkartın. Her zaman dediğimiz gibi MJF ile yapılabileceklerinizin tek sınırı yalnızca hayal gücünüzdür!

Daha fazla bilgi almak için bizlerle hemen iletişime geçmeyi unutmayın.

 

PLG Haber Ocak’a kısa not

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı başladı! Las Vegas’ta bu sene fiziksel katılımla gerçekleşen fuar; Omicron varyantı sebebiyle 8 Ocak yerine 7 Ocak’ta sona erecek.

Türkiye’den fuarda yer alan tek marka Togg olmakla birlikte; marka yüzde yüz elektrikli modeliyle öne çıkıyor.

İlk Yerli Araba Togg Lansman
İlk Yerli ve Millli Araba Togg İç Dizayn

CES’te yer alacak ürünlere bakacak olursak; otomobiller, televizyonlar, VR ve AR teknolojileri ile harmanlanmış çözümler, oyunlar ve ev elektroniği olacak. Bu yıl yapılan yeni eklemeler arasında uzay teknolojisi, gıda teknolojisi ve dijital varlıklar yer alıyor. Uzay teknolojisi kısmında fuar katılımcıları, yapay zeka (AI) ve robotiği entegre etmek için Bosch ve Nasa arasında yürütülen ortak çalışmayı da keşfetme fırsatı bulacak.

Pek çok markanın en yeni teknolojilerini katılımcılarla buluşturacağı fuarda geleceği yakından deneyimleyebilmek oldukça heyecan verici görünüyor.

Kaynak: CES

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir